De voordelen van een online cv

Een cv is zeer belangrijk voor je toekomst. Met een cv laat je zien welke opleiding je hebt gedaan, hoeveel ervaring je hebt in een sector… enzovoort. Maar wist u bijvoorbeeld dat er ook een online cv bestaat?
Hieronder krijgt u meer informatie over het online cv.

Wat is een online cv?

Papieren cv’s zijn jarenlang dé manier geweest om jouw vaardigheden en andere kenmerken te presenteren aan een potentiële nieuwe werkgever. Maar daar begint langzaam maar zeker verandering in te komen. Veel belangrijke communicatie vindt nu digitaal plaats: waarom zou dit met het curriculum vitae anders moeten zijn? Het is de reden waardoor sommige sollicitanten overstappen op een digitaal cv: een eigentijdse variant die door sommige werkgevers absoluut wordt gewaardeerd.

Welke soorten online cv’s zijn er?

Wanneer je van plan bent om een online cv te ontwikkelen is het handig om te weten dat er meerdere vormen bestaan. We onderscheiden in ieder geval de volgende versies:

  • Het digitale cv op een specifieke website
  • Het digitale cv als profiel op een website
  • Het digitale cv op je eigen website
  • Het digitale cv in .PDF-formaat

Het digitale cv op een specifieke website
Sommige organisaties of instanties beschikken over middelen waarmee je jouw cv eenvoudig kunt uploaden via een speciaal hiervoor in elkaar gezet platform. Daarbij zijn vaak ook andere mogelijkheden aanwezig, zoals het maken van een koppeling met je profiel op LinkedIn en het uploaden van verschillende foto’s. Je ontwikkelt op die manier een online document waar de recruiter altijd bij kan.

Het digitale cv als profiel op een website
Klanten krijgen in sommige gevallen, bijvoorbeeld op deze website, de mogelijkheid om in plaats van een cv een zeker profiel bij te werken waarin alle benodigde informatie voor de werkgever komt te staan. Je kunt daarbij denken aan een Facebook-achtige omgeving waarin je meerdere vragen over jezelf beantwoordt.

Het digitale cv op je eigen website
Deze wat geavanceerdere optie wordt ook wel een digitaal portfolio genoemd. Hierbij ontwikkel je jouw eigen website waarop de opdrachtgever terecht kan voor alle informatie die hij of zij nodig heeft.

Het digitale cv in .PDF-formaat
Wanneer je een digitaal cv via de mail verstuurt, gebeurt dit vaak in .PDF-formaat. Een andere gebruikelijke extensie is .doc, de extensie die hoort bij Microsoft Word.

Wat zijn de onderdelen van een online cv?

Een digitaal cv bevat dezelfde gegevens als een reguliere uitvoering. Het verschil is dat ze hier worden onderverdeeld over verschillende pagina’s of paginadelen. Deze vier onderdelen komen dus ook bij de digitale versie aan bod:

  • Persoonsgegevens
  • Opleidingen
  • Werkervaringen
  • Vaardigheden

De voordelen van een online cv

Zoals gezegd stappen steeds meer mensen over op het maken van een digitaal cv. Hiervoor bestaan meerdere redenen. Een daarvan is dat jouw curriculum vitae niet beschikbaar is voor slechts één andere persoon: op deze manier kunnen ook andere, mogelijk geïnteresseerde partijen jouw gegevens bekijken. Daarnaast maakt het vaak grote indruk wanneer je een goed onderhouden, eigen website beheert met daarop je kwaliteiten. Praktisch gezien heeft een digitaal verslag ook een aantal voordelen: je hoeft géén cv per post te versturen en de werkgever kan het document vanaf iedere locatie bekijken – wanneer hij dat maar wilt.